Paine a la Suby (2) (coapta in cuptor)

de merion35 in Piine, 8 Oct 2012 | 5539 vizualizari

 

Pentru cine are aparat de copt paine ,framantarea este putin mai usoara iar pentru cine nu are am enumerat cativa pasii separat.

 

INGREDIENTE

  • 450 ml apa calduta,
  • 6 linguri ulei,
  • 2 lingurite sare ,
  • 150 gr faina de cozonac(000),
  • 650 gr faina simpla(480 sau 650),
  • 2 linguri de fulgi de cartofi (nu este obligatoriu)
  • 2 lingurite de zahar
  • 40 gr drojdie proaspata.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine a la Suby (2) (coapta in cuptor):

Se pun in galetica 450 ml apa calduta, 6 linguri ulei ,2 lingurite sare ,150 gr faina de cozonac(000), 650 gr faina simpla(480 sau 650), 2 linguri de fulgi de cartofi, 2 lingurite de zahar si 40 gr drojdie proaspata. Se pune galetica in aparat se programeaza pe programul 6 (framantare). Cand programul este pe terminate (cand mai sunt 20 min si aluatul a crescut pana la gemulet) se opreste aparatul si se rastoarna aluatul pe o tava presarata cu faina. Aluatul se framanta usor pana ii putem da forma dorita (rotunda, ovala) si il punem in forma (tava) tapetata la fund cu hartie de copt. Dupa ce am pus aluatul in forma(tava), ii crestam liniute cu ajutorul unei lame si il umezim  putin cu apa calduta deasupra si lateral, dupa preferinta, presaram seminte (susan,de dovleac….) apoi acoperim forma cu un prosop de bucatarie si il punem intr un loc ferit de curent  pana ajunge la marimea dubla. Se coace in cuptor preincalzit la 210 C timp de 10 minute, apoi tragem jos temperatura la 180 C si mai coacem inca 40 minute. Cand painea este coapta se scoate pe un gratar se umezeste putin cu apa calduta deasupra si lateral (atentie frige)si se lasa la racit, neacoperit.

Pentru cine nu are aparat de copt paine, aceeasi cantitate o framanta intr-un castronas apoi, pe o tava presarata cu faina, pana ce in aluat apar bule de aer. Aluatul bine framantat se pune acoperit cu un prosop de bucatarie intr un loc ferit de curent pana ce ridica prosopul apoi procedam la fel ca si mai sus, adica ii dam forma si punem din nou la dospit pana se dubleaza si......

Painea obtinuta are aprocsimativ 1200 gr.BAFTA!

TIPS-URI

1

un loc bun pentru dospit este chiar cuptorul pentru ca este ferit de curent! punem in cuptor aluatul, in forma in care coacem painea iar cand vedem ca a crescut incat s a ridicat,bombat, prosopul de bucatarie,il scoatem si preincalzim cuptorul la 210 C.

2

am pus 2 poze cu forma facuta manual, din tabla de aluminiu, de sotiorul meu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine a la Suby (2) (coapta in cuptor)" nu uita sa-i faci un review.
 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Painea de casa...este cea mai buna!!!